Bij de meubelmakerij van Wouter en Lotte verdween heel veel hout dat over was na het maken van een mooie stoel of tafel in de verbrandingsoven. Maar sinds een jaar doen broer en zus mee aan een proef om afvalhout nieuw leven te geven: ,,We hebben al ruim 12.000 kilo CO2 bespaard.”

Bron: AD, Sandra Don


Wouter en Lotte Tielemans in hun werkplaats, naast een krat van Wood Loop waar zij nu hun houtrestanten in gooien. © Roel Dijkstra Fotografie

Van salontafels en buffetkasten tot inbouwmeubels, zoals (eikenhouten) keukens, haardmeubels, kamers en suite en inbouweethoeken. Bij meubelmakerij De Stoof in Leidschendam maken ze het allemaal. Broer en zus Wouter en Lotte Tielemans staan aan het roer van het familiebedrijf dat door hun ouders Frans en Mieke is opgezet.

,,Klanten komen hier binnen met een idee en vervolgens gaan we aan tafel om samen tot een ontwerp te komen”, legt Wouter uit. ,,Of ze hebben in een tijdschrift of Instagram een foto van een woonkamer gezien die ze ook graag willen hebben”, vult Lotte aan. ,,Daar geven we dan meestal onze eigen draai aan.” ,,Maar ik maak nooit iets waar ik niet achter sta”, haast Wouter zich te zeggen.

Resthout niet aan elkaar plakken
Welk meubel ze ook maken, er wordt bijna altijd gebruikgemaakt van hout. Tijdens het maakproces gaat er veel hout verloren. Wouter: ,,Ik snijd bijvoorbeeld geregeld stroken af van plaatmateriaal. Dat wat overblijft, daar kun je niks mee. Het valt niet aan elkaar te plakken. Is eigenlijk hartstikke zonde.”

Het afvalhout verdween voorheen in een container en uiteindelijk in de verbrandingsoven. Het vorig jaar opgerichte keteninitiatief Wood Loop brengt daar verandering in. De stichting heeft als doel houtrestanten in te zamelen bij mkb-bedrijven in de interieurbouw en meubelindustrie om er weer nieuwe platen van te maken. Daarmee kunnen ondernemers hun steentje bijdragen aan het hergebruik van meer dan 100 kiloton houtrestanten per jaar, dat leidt tot een jaarlijkse vermindering van 95.000 ton CO2-uitstoot.


Wouter en Lotte Tielemans in hun werkplaats in Leidschendam. © Roel Dijkstra Fotografie

,,Hout is één van de allergrootste afvalstromen die nu voor meer dan negentig procent verbrand worden voor energie”, weet Dirk van Deursen, innovatie- en duurzaamheidsmanager van de branchevereniging Koninklijke CBM en bedenker van Wood Loop. ,,De Nederlandse meubelsector verbruikt jaarlijks 635 kiloton aan hout. Hiervan gaat maar liefst achttien procent tijdens het productieproces verloren in de vorm van zaagresten en houtstof. Als je weet dat één op de zes platen worden weggegooid tijdens de productie van meubels en interieurs kunnen we met dit initiatief echt iets bereiken als sector.”

Wouter en Lotte hoefden niet lang na te denken toen zij vorig jaar vanuit CBM de vraag kregen mee te doen aan een pilot, net als dertig andere bedrijven. Inmiddels staan er al maanden drie kratten voor verschillend afvalhout in hun werkplaats.

“We betalen 25 euro per bak. Dat is net zoveel als voorheen toen we dit zelf moesten regelen en het gewoon naar de vuilstort ging “

Wouter Tielemans, mede-eigenaar meubelmakerij De Stoof

,,Als ze vol zijn, melden we dat via een speciale app en worden ze opgehaald door houtleverancier Baars & Bloemhoff”, legt Wouter uit. ,,We betalen 25 euro per bak. Dat is net zoveel als voorheen toen we dit zelf moesten regelen en het gewoon naar de vuilstort ging. Het verschil is nu alleen dat het hout wordt hergebruikt en dus weer bij ons terugkomt.”

,,Het is dus eigenlijk een win-win-situatie”, gaat zijn zus verder. ,, We doen iets goeds voor het milieu en worden zelf ontlast. Het afgelopen jaar hebben we zo’n veertig bakken gevuld. Allemaal materiaal waar anders niet meer naar wordt omgekeken. Omgerekend hebben we al ruim 12.000 kilo CO2 bespaard, zo’n 480 nieuwe bomen. Dat geeft een goed gevoel.”

Kilometers besparen
Daar komt nog eens bij dat door een retourrit van het afvalhout te combineren met een nieuwe levering van bijvoorbeeld plaatmateriaal, er veel kilometers bespaard worden en er een nóg grotere CO2-besparing wordt gerealiseerd. ,,Alle kratten worden gewogen en gekoppeld aan het Wood Loop-platform. We kunnen dus zien waar, hoeveel en wat voor houtresten in Nederland beschikbaar zijn voor hergebruik”, aldus Van Deursen.

Lees meer op wood-loop.nl of registreer je direct.