Onze impact

De milieuwinst

Als Wood Loop zijn we heel trots dat wij aan een duurzame toekomst meebouwen. Wood Loop focust op CO2 reductie in 3 aspecten. Een enorme vooruitgang!

Recycling

Met drie specifieke houtstromen – AB-hout, Spaanplaat en MDF – zorgt Wood Loop voor een gescheiden inzameling direct bij de bron. Deze zuivere instroom is essentieel om het hout te kunnen recyclen tot nieuwe grondstoffen. Ons proces garandeert dat deze houtsoorten een nieuw leven krijgen in de vorm van hoogwaardig plaatmateriaal.

Berekening

Met virgin Wood kost het per ton hout 200 kg CO2. Het recyclen van een ton hout kost 150 kg CO2. Dat is een reductie van 25%! (Bron: TNO)

Retourlogistiek

Onze slimme retourlogistiek heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de CO2-reductie. Wood Loop coördineert nauw met plaatleveranciers om leveringsroutes te optimaliseren. Chauffeurs leveren nieuwe platen en halen tegelijkertijd volle kratten op, waardoor we de traditionele, inefficiënte routes van afvalverwerkers vervangen. Daarbij neemt Wood Loop per kuub gemiddeld 38% meer massa mee dan de afvalverwerker. Deze geïntegreerde aanpak minimaliseert het aantal ritten en bevordert een CO2-neutrale operatie.

CO2 opname

Het derde aspect van onze CO2-reductie schuilt in het natuurproduct hout zelf, waarin aanzienlijke hoeveelheden CO2 zijn opgeslagen. Eenvoudig gesteld, voor elke droge ton hout wordt er een indrukwekkende hoeveelheid koolstof vastgelegd, wat bijdraagt aan onze CO2-balans. Dit natuurlijke proces versterkt de rol van hout in het tegengaan van klimaatverandering (Bron: Eco Tree, Bureau Veritas).

Als we beginnen met 1000 kilo vers hout van een boom, houden we na het droogproces 500 kilo droog hout over. Dat droge hout bestaat voor bijna de helft uit koolstof (47,5%): 237,5 kilo om precies te zijn.

Bomen gebruiken CO2 uit de lucht om te groeien, ze nemen de koolstof op en geven zuurstof terug door fotosynthese. Voor elke kilo koolstof in het hout heeft de boom ongeveer 3,67 kilo CO2 uit de lucht gehaald en verwerkt.

De cijfers voor CO2 en koolstof hebben te maken met hun moleculaire gewichten: CO2 heeft een molaire massa van 44 (12 voor koolstof en 32 voor de twee zuurstofatomen samen), en dat verklaart de factor 3,67 (namelijk 44 gedeeld door 12).

Dus als we al deze informatie combineren en de berekeningen uitvoeren, komen we erachter dat ons oorspronkelijke hout, dat 500 kilo droog weegt en 237,5 kilo koolstof bevat, in totaal heeft bijgedragen aan het verwijderen van ongeveer 870 kilo CO2 uit de atmosfeer. Dit laat zien hoe belangrijk bomen en hout zijn voor het opslaan van CO2 en de werking van bomen voor een gezond evenwicht op onze planeet.