Hoe
werkt het?

Wood Loop maakt de recyclecyclus korter en efficiënter. Hoe?

De Wood Loop-recycle­cyclus

Wood Loop haalt de afvalverwerker uit de cyclus en combineert lever- en ophaalmomenten.

  1. Een houtleverancier bezorgt bij jou het nieuwe plaatmateriaal dat je besteld hebt.
  2. Jij biedt je resten spaanplaat, MDF en/of overig AB-hout aan via je eigen Wood Loop dashboard. Wood Loop zorgt ervoor dat een houtleverancier het resthout bij je ophaalt. De houtleverancier combineert dat met leveringen van nieuwe materialen.
  3. De plaatmateriaalproducent levert nieuw materiaal aan de houtleverancier en neemt dan ook meteen het resthout mee. De producent verwerkt de houtresten tot nieuw plaatmateriaal.
Het Wood Loop dashboard
  • Overzichtelijk inzicht in jouw houtresten
  • Houtkratten bestellen en retour gemakkelijk via het dashboard
  • Kostenreductie door slim combineren van transport
  • Je ecologische impact: met elke krat lever je zo'n 228 kilo CO2 herbruikbare grondstof aan en bespaar je 66 kilo CO2-uitstoot.

Je digitale houtresten manager

Volle kratten inleveren is een fluitje van een cent. Je hoeft alleen de QR-code op de krat te scannen via je eigen Wood Loop dashboard. Zodra een van onze aangesloten houtleveranciers jouw retourmelding claimt, ontvang je een melding met de datum waarop deze de volle krat voor een lege komt verwisselen.

Recyclageproces bij Unilin

Spaanplaat is perfect te maken met gerecycled hout uit houtreststromen.
Bekijk hoe dat werkt bij Unilin. Unilin gebruikt meer dan 90% van de grondstoffen uit recyclagestromen en hebben daar een complex en geavanceerd zuiveringsproces voor ontwikkeld.

Wat kost het jou?

De prijs

Wood Loop brengt iedere deelnemer achteraf 25,- euro in rekening per volle krat (excl. BTW). Je ontvangt hiervoor een factuur van de stichting Wood Loop. Dit komt neer op een gemiddeld tarief van 69,- euro per ton. Dat is voor de meeste ondernemers een concurrerend tarief voor houtresten.

Werk je nu met containers? Dan moet je het poorttarief berekenen met de huur van de (1) container , (2) het transport en (3) het verwerkingstarief voor B-hout. Verder is het zo dat in de Wood Loop kratten veel minder lucht wordt meegenomen over de weg, waardoor je bijvoorbeeld voor een 10 m3 container maar 7 kratten nodig hebt. Hier betaal je 175,- euro voor.

Wood Loop is een sectorsysteem dat in de toekomst echt concurrerend kan zijn ten opzichte van de afvalverwerker. Hiervoor hebben we grote volumes nodig, zodat we met elkaar het systeem kunnen kraken en hogere opbrengsten kunnen krijgen door marktwerking.

De milieuwinst

Als Wood Loop zijn we heel trots dat wij aan een duurzame toekomst meebouwen. Wood Loop focust op CO2 reductie in 3 aspecten. Een enorme vooruitgang!

Recycling

Met drie specifieke houtstromen – AB-hout, Spaanplaat en MDF – zorgt Wood Loop voor een gescheiden inzameling direct bij de bron. Deze zuivere instroom is essentieel om het hout te kunnen recyclen tot nieuwe grondstoffen. Ons proces garandeert dat deze houtsoorten een nieuw leven krijgen in de vorm van hoogwaardig plaatmateriaal.

Berekening

Met virgin Wood kost het per ton hout 200 kg CO2. Het recyclen van een ton hout kost 150 kg CO2. Dat is een reductie van 25%! (Bron: TNO)

Retourlogistiek

Onze slimme retourlogistiek heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de CO2-reductie. Wood Loop coördineert nauw met plaatleveranciers om leveringsroutes te optimaliseren. Chauffeurs leveren nieuwe platen en halen tegelijkertijd volle kratten op, waardoor we de traditionele, inefficiënte routes van afvalverwerkers vervangen. Daarbij neemt Wood Loop per kuub gemiddeld 38% meer massa mee dan de afvalverwerker. Deze geïntegreerde aanpak minimaliseert het aantal ritten en bevordert een CO2-neutrale operatie.

CO2 opname

Het derde aspect van onze CO2-reductie schuilt in het natuurproduct hout zelf, waarin aanzienlijke hoeveelheden CO2 zijn opgeslagen. Eenvoudig gesteld, voor elke droge ton hout wordt er een indrukwekkende hoeveelheid koolstof vastgelegd, wat bijdraagt aan onze CO2-balans. Dit natuurlijke proces versterkt de rol van hout in het tegengaan van klimaatverandering (Bron: Eco Tree, Bureau Veritas).

Als we beginnen met 1000 kilo vers hout van een boom, houden we na het droogproces 500 kilo droog hout over. Dat droge hout bestaat voor bijna de helft uit koolstof (47,5%): 237,5 kilo om precies te zijn.

Bomen gebruiken CO2 uit de lucht om te groeien, ze nemen de koolstof op en geven zuurstof terug door fotosynthese. Voor elke kilo koolstof in het hout heeft de boom ongeveer 3,67 kilo CO2 uit de lucht gehaald en verwerkt.

De cijfers voor CO2 en koolstof hebben te maken met hun moleculaire gewichten: CO2 heeft een molaire massa van 44 (12 voor koolstof en 32 voor de twee zuurstofatomen samen), en dat verklaart de factor 3,67 (namelijk 44 gedeeld door 12).

Dus als we al deze informatie combineren en de berekeningen uitvoeren, komen we erachter dat ons oorspronkelijke hout, dat 500 kilo droog weegt en 237,5 kilo koolstof bevat, in totaal heeft bijgedragen aan het verwijderen van ongeveer 871,625 kilo CO2 uit de atmosfeer. Dit laat zien hoe belangrijk bomen en hout zijn voor het opslaan van CO2 en de werking van bomen voor een gezond evenwicht op onze planeet.