Over
Wood Loop

Nederland circulair in 2050

Samen circulair

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Daarvoor moet ons land al in 2030 50% minder primaire grondstoffen gebruiken.

Meubelbranche kan toe met minder hout

De Nederlandse meubelsector legt een flink beslag op de grondstof hout. Jaarlijks gebruiken we 635 kiloton hout. Helaas gaat maar liefst 20% hiervan tijdens het productieproces verloren. Het leeuwendeel betreft MDF en spaanplaat.

Dat verlies moeten we als branche terugbrengen, en dat kan ook door de recycling van ons houtafval grootschaliger, makkelijker, zuiver en efficiënter te organiseren.

Koninklijke CBM introduceert: Wood Loop

Ook met de beste wil kun je als individueel bedrijf de recyclecyclus niet verbeteren. Alleen als keten kunnen we dat.

Daarom hebben Koninklijke CBM, Baars & Bloemhoff en Unilin Panels samen Stichting Wood Loop opgericht: een innovatieve organisatie die elke houtverwerker, retailer, en plaatmateriaalproducent – van klein tot groot – in staat stelt om spaanplaat en overig AB-hout gemakkelijk en betaalbaar te recyclen.

Net als de afvalverwerkers voert Wood Loop resthout voor je af. Maar het resthout van Wood Loop-deelnemers levert een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot op. Dat komt doordat Wood Loop de rollen en logistiek in de recyclecyclus slim organiseert.

  1. Sorteer spaanplaat en overig AB-hout
  2. Inzamelen met retourzending
  3. Scheiden retourzendingen
  4. Bulktransport van spaanplaat en overig AB-hout naar verwerkende bedrijven
  1. Scheiden retourzendingen
  2. Productie nieuw plaatmateriaal
  3. Nieuwe producten

Jouw bijdrage aan een circulaire meubelbranche

De grootste winst valt te behalen met een zuivere inzameling. Daarom laat je als Wood Loop-deelnemer de scheiding van spaanplaat en overig AB-hout niet over aan een afvalverwerker, maar scheid je het zelf.

Je deponeert het in aparte Wood Loop-kratten. Voor elke volle krat die je inlevert, krijg je een lege terug. In de krat (formaat Europallet) past 1m³ hout. Omgerekend is dat zo’n 360 kg secundair spaanplaat.

Een kleinere CO2-footprint

De recyclecyclus van Wood Loop belast het milieu minder dan de klassieke cyclus. Doordat het afval wordt gescheiden bij de bron, kan een groter deel van de houtresten opnieuw gebruikt worden. Bovendien kent de Wood Loop recyclecyclus minder vervoersbeweging.

Recyclen wordt financieel haalbaar

Recyclen wordt ook voor kleinschalige bedrijven financieel haalbaar dankzij Wood Loop. Poort- of afvaltarieven zijn voor zzp’ers en mkb’ers naar verhouding het hoogst. Per saldo kost Wood Loop je evenveel als de klassiek cyclus, misschien zelfs minder: circulair voor dezelfde prijs!

Jouw ecologische bijdrage in cijfers

Dankzij het Wood Loop dashboard kun je jouw bijdrage aan de circulaire economie bijhouden. klinkende cijfers waarmee je, binnen en buiten je bedrijf, jouw bijdrage aan de circulaire economie kunt bewijzen.

Ontzorgd afvoeren

Geen afvalwerker meer die spaanplaat of overig AB-hout weigert. Het enige wat wij je vragen is het hout te scheiden in de Wood-Loop-kratten. Volle kratten meld je retour wanneer het jou uitkomt. Wij regelen de rest.