Het derde aspect van onze CO2-reductie schuilt in het natuurproduct hout zelf, waarin aanzienlijke hoeveelheden CO2 zijn opgeslagen. Eenvoudig gesteld, voor elke droge ton hout wordt er een indrukwekkende hoeveelheid koolstof vastgelegd, wat bijdraagt aan onze CO2-balans. Dit natuurlijke proces versterkt de rol van hout in het tegengaan van klimaatverandering (Bron: Eco Tree, Bureau Veritas).

Als we beginnen met 1000 kilo vers hout van een boom, houden we na het droogproces 500 kilo droog hout over. Dat droge hout bestaat voor bijna de helft uit koolstof (47,5%): 237,5 kilo om precies te zijn.

Bomen gebruiken CO2 uit de lucht om te groeien, ze nemen de koolstof op en geven zuurstof terug door fotosynthese. Voor elke kilo koolstof in het hout heeft de boom ongeveer 3,67 kilo CO2 uit de lucht gehaald en verwerkt.

De cijfers voor CO2 en koolstof hebben te maken met hun moleculaire gewichten: CO2 heeft een molaire massa van 44 (12 voor koolstof en 32 voor de twee zuurstofatomen samen), en dat verklaart de factor 3,67 (namelijk 44 gedeeld door 12).

Dus als we al deze informatie combineren en de berekeningen uitvoeren, komen we erachter dat ons oorspronkelijke hout, dat 500 kilo droog weegt en 237,5 kilo koolstof bevat, in totaal heeft bijgedragen aan het verwijderen van ongeveer 870 kilo CO2 uit de atmosfeer. Dit laat zien hoe belangrijk bomen en hout zijn voor het opslaan van CO2 en de werking van bomen voor een gezond evenwicht op onze planeet.

Dit volledige bericht is ook op ‘Onze Impact’ pagina te lezen: wood-loop.nl/onze-impact/