Meubelmakers willen hun hout niet langer verbranden
Overgebleven houtresten maakt Wood Loop tot nieuwe houtspanen. Dat zou 100 miljoen kilo hout per jaar moeten besparen.
Bron: Trouw, Hans Nauta redactie duurzaamheid & economie
Als zijn werknemers een stapel hout hebben omgetoverd in een fraai meubelstuk, blijft bijna een kwart van het hout over, zegt directeur Mark Hendriks van meubelfabriek Van der Drift in Schaijk. Zaagresten. De kasten en de tafels gaan op transport naar meubelzaken overal in Nederland. De houtresten gaan naar een afvalbedrijf en belanden meestal in de verbrandingsoven, om energie op te wekken.
“Eigenlijk is dat zonde”, zegt Hendriks. “Er wordt heel veel opgestookt, terwijl je met hout zulke mooie dingen kunt maken.” Vreemd, gaat hij verder. “We zijn zo gewend om plastic flessen in te leveren. Maar bij hout is dat nog geen gewoonte.”
Dat moet nu gaan veranderen. Sinds kort staan er twee bakken in zijn werkplaats, voor spaanplaat en voor overig hout. Wood Loop staat erop, wat verwijst naar het plan om de cirkel tussen productie en afval te sluiten. Het is een project van de Koninklijke CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie.
Mark Hendriks, directeur van meubelfabriek Van der Drift, in zijn fabriek in Schaijk. Foto: Koen Verheijden
Als de bak vol is – er gaat een kuub hout in – kan hij dat online melden aan houtleverancier Baars & Bloemhoff. Die verzamelen het hout in Zaandam, waarna Unilin, een grote producent van mdf- en spaanplaten, het ophaalt. Unilin gooit het materiaal door de shredder en maakt er nieuwe platen van. Het is een oplossing waarbij de hele keten betrokken is. Simpel eigenlijk.
Maar zo simpel was het niet. Dat dit nooit eerder gebeurde komt mede door de Afvalwet, zegt Kees Hoogendijk, directeur van CBM en voorzitter van stichting Wood Loop. “Normaal mag een plaatleverancier namelijk geen afval vervoeren. Dat mogen alleen gecertificeerde bedrijven.” De Afvalwet moet ervoor zorgen dat afval correct wordt verwerkt, maar kan recycling dus ook in de weg zitten.
Maandag kwam er een belangrijke uitspraak van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied: de houtrestanten die Baars & Bloemhoff ophaalt voor Wood Loop, zijn voortaan geen afval meer. Ze krijgen officieel de status ‘einde-afval’.
Het hout mag dus vervoerd worden als grondstof voor nieuwe platen. Hoogendijk noemt de uitspraak een doorbraak en een mooi precedent voor andere regio’s in Nederland. Stichting Wood Loop heeft nu besloten dat het inzamelproject officieel van start gaat.
Meubelmakers zagen zo efficiënt mogelijk,maar hoe precies je ook zaagt, 20 tot 25 procent blijft over
De Nederlandse meubelsector legt een flink beslag op de grondstof hout; jaarlijks gaat het om 635 miljoen kilo. Het leeuwendeel betreft mdf en spaanplaat. Het plan is om jaarlijks 100 miljoen kilo afval te verzamelen. Dat zou een vermindering opleveren van 95.000 ton CO2-uitstoot, zegt Hoogendijk.
Afval is een kostenpost voor meubelmakers, want je koopt hout dat je niet gebruikt. Daarom proberen ze zo efficiënt mogelijk te zagen. Hendriks: “Maar hoe precies je ook te werk gaat, 20 tot 25 procent blijft over.”
Hij verwacht dat duizenden deelnemers zich gaan aansluiten bij Wood Loop. Vooral voor kleine interieurbouwers kan het een uitkomst zijn. “Voor hen is het lastig om afvalhout kwijt te raken. Een eenmansbedrijf zet niet snel een container op de stoep. Als iedereen de inzamelbakken van Wood Loop plaatst, telt de hoeveelheid ingezameld hout snel op.”
De meubelmakers van Hendriks werken ook graag met eikenhout. Daarvoor is geen inzamelbak van Wood Loop. “De stukken die overblijven proberen we alsnog te gebruiken”, zegt hij. “En wat dan nog resteert? Daarmee kunnen mensen zichzelf in de winter verwarmen.”
Spaanplaat wordt in bak van Wood Loop gedaan bij de meubelfabriek Van der Drift in Schaijk. Foto: Koen Verheijden