Zet je de Wood Loop-krat direct naast je pand als deze vol is? In geval van brand kan het dan zijn dat de verzekeraar niet uitkeert. We lichten toe hoe dit zit.

Ieder jaar zijn er honderden branden in afvalcontainers of bij brandbare buitenopslag. In veel gevallen ontstaan deze branden niet zo zeer door eigen medewerkers, maar bijvoorbeeld vandalen, boze klanten of concurrenten. Deze brand kan snel overslaan naar gebouwen op het terrein waardoor de schade kan oplopen tot € 100.000. Dit leidt vaak tot faillissement.

Op brandverzekeringen, waaronder opstallen (of huurdersbelang) , inventaris, voorraad goederen en of bedrijfsschade verzekerd zijn, staat dan ook al snel standaard een clausule buiten opslag. In deze clausule wordt benoemd dat je als verzekerde verplicht bent brandbare zaken zoals hout, pallets, kunststof folie e.d. én afvalcontainers tenmiste 10 meter buiten de gevel en/of afdak (zowel aangebouwde als losstaande) te plaatsen. Dit geldt ook voor Wood Loop-kratten of andere containers die je op de dag dat ze opgehaald worden, buiten zet.

Het dringende advies is dan ook om deze op afstand van het pand aan te bieden. Als in geval van schade blijkt dat je niet aan deze voorwaarde hebt voldaan, zal de verzekeraar niet uitkeren of met een stevig verhoogd eigen risico gaan werken. Tenzij je als verzekerde bewijst dat de schade niet (mede)veroorzaakt of vergroot is door deze kratten of containers.

Voorkomen is dus beter dan genezen. We zetten een aantal tips voor je op een rij waarmee je het risico op brandoverslag zo klein mogelijk kan houden:

  • Zet brandbare materialen op minimaal 10 meter afstand van het pand
  • Maak je eigen medewerkers bewust van het risico van brand als brandbare materialen te dicht op het pand staan
  • Richt je bedrijfsterrein en buitenopslag zo in dat de kans op brandoverslag zo klein mogelijk is
  • Maak gebruik van containers die gesloten zijn en metalen afsluitbare afvalcontainers
  • Indien afvalbakken niet worden geleegd deze na sluitingstijd binnen te plaatsen

 

Heb je nog vragen of wil je advies? Neem dan contact op met Jeroen Mol van Vanbreda Risk & Benefits op telefoonnummer 06-51594966 of stuur een e-mail naar astrid.vanleeuwen@vanbredanl.com.